Counseling

Ervaringen kinderen
Elke week verheug ik me op de dag dat ik naar Greetje ga. En zij heeft allemaal leuke spullen die ik ook wel zou willen. En ze helpt me met het slapen en dat ik me fijner voel. Jullie zouden ook moeten gaan, het is heel leuk!
Chris – 8 jaar

Ik leer rustig te blijven en als ik het even niet meer weet, weet ik beter wat ik moet doen. Ik vind Greetje lief.
Max – 10 jaar

Ik kwam met het probleem dat ik al twee jaar niet goed kon slapen en nu gaat het na 4 x naar Greetje geweest te zijn al veel beter. De spelletjes en de opdrachten waren ook zo leuk!
Eline- 12 jaar   

Ik vind Greetje lief omdat ze altijd zo lief tegen kinderen is en omdat ze mij geholpen heeft met rustiger te worden met al die leuke dingen zoals “dierendansen” en verhaaltjes voorlezen.
Andy – 8 jaar

Greetje heeft mijn ouders goed tips gegeven daar ben ik ook heel blij mee, meisje 10 jaar (anoniem).

Ervaringen jongeren
Sinds ik bij Greetje ben geweest, ben ik echt vooruit gegaan. Ik was vaak erg stil en was overal erg onzeker over. Ik durfde eerst niet eens naar iemand toe te gaan voor hulp omdat ik me er voor schaamde. Maar ik ben zo blij dat ik dat wel heb gedaan. Het is erg fijn om met Greetje over mijn gevoelens en gedachten te praten en door middel van kleine opdrachtjes mezelf te uiten. Zo leer je jezelf echt kennen.
Ik ben nu 4 keer bij Greetje geweest en ik voel me beter als ooit. Ik ben weer zelfverzekerd en ik mag er zijn, hoe ik ook ben.
C. – meisje van 17 jaar

Ik heb er best wel veel aan gehad hier. Mijn hoofd voelt ‘opgeruimder’ en ik kan mijn gedachtes beter delen door de gesprekken met jou. Ook heb ik meer zicht gekregen op mijn kwaliteiten en wat ik wil doen als vervolgopleiding. Op een bepaalde manier ervaar ik nu een geruststelling. Ik slaap ook weer beter. Bedankt Greetje!
B. – jongen van 19 jaar

Ik heb me heel goed kunnen ontwikkelen onder begeleiding van Greetje en ik kan en durf nu meer dan eerst. Het was ook fijn om te kunnen praten over mijn gevoelens en wat me dwars zat. Het was makkelijk om met creatieve opdrachten alles los te laten.
Kirsten- 13 jaar

Vanaf de basisschool ben ik altijd al onzeker geweest en bang geweest voor de mening van anderen of om uit gelachen te worden. Op de middelbare school werd dit alleen maar erger. Ik wilde graag dat iedereen mij leuk zou vinden en ik vond dat ik over alle positieve eigenschappen moest beschikken. Ik vergeleek mezelf met anderen en voelde mezelf daardoor alleen maar minder. Ik stelde mezelf te hoge eisen en daardoor had ik vaak stress die zich ging uiten in maagpijn. Ik kon niet vaak ontspannen van momenten genieten. Overal dacht ik te veel over na. Op een gegeven moment kon ik dat zelf niet meer goed aan en ben ik – gelukkig – naar Greetje gegaan!

Daar leerde ik dat ik moest beginnen met kleine stapjes, wat helemaal nieuw voor mij was. Zelf had ik namelijk altijd de voornemens om ‘morgen’ helemaal opnieuw te beginnen en me niks meer aan te trekken van anderen, maar dit was natuurlijk onbereikbaar. Ik moest tegen mezelf in de spiegel zeggen dat ik leuk en bijzonder was. Op het begin geloofde ik hier nog niet zo in. Toen ontdekte ik in een oefening weer mijn (pure) kind- kwaliteiten. Met periodes ging het nu al wat beter.

Maandelijkse bezoekjes aan het bos volgden die mij enorm hebben geholpen. We deden ontspanningsoefeningen en we hebben veel met elkaar gesproken. Greetje wist telkens die juiste dingen te zeggen die mij zo goed hielpen. Ze gaf mij echt het gevoel dat ik bijzonder was, wat ik vroeger nooit zo over mezelf zou hebben gedacht. Thuis probeerde ik de oefeningen zo goed mogelijk door te zetten en dit maakte dat ik steeds meer ontspannen werd. Er viel een grote druk van mij af. Ik kon steeds meer van het moment gaan genieten en ik vond het fijn om aan al mijn vriendinnen en familie mijn verhaal te vertellen, ik had het gevoel dat ik het kwijt kon en dit vond ik heel fijn. Vanaf toen ben ik mezelf steeds meer gaan ontdekken en nu weet ik steeds meer wie ik zelf ben. Nu accepteer ik mezelf. Ik ben minder bezig met de mening van anderen.

Natuurlijk zijn er nog wel momenten dat ik niet helemaal lekker in mijn vel zit, maar met bepaalde ontspanningsoefeningen die ik heb geleerd en nog steeds wel eens herhaal, weet ik weer snel bovenop die momenten te komen. Ik voel me nu dan ook goed en ik kan echt van dingen genieten en ik weet gewoon steeds meer wat ik wil in het leven. Ik zou gerust zeggen dat het de beste beslissing in mijn leven is geweest om naar Greetje te gaan!
Sylvie – 17 jaar

Wat ik zo fijn vind bij Greetje is dat ze naar je luistert en dat ze je begrijpt. Ik ben iemand die de lat erg hoog legt en erg perfectionistisch is. Uiteindelijk heb ik mezelf beter leren accepteren en kunnen voelen: ik ben blij met mezelf, ik hou van mezelf met alle minder goede kanten. En dat is wat ik zo fijn vind bij Greetje, het gaat om jou, om wie je bent.
S. 16 jaar

Ik had veel behoefte aan het tot rust komen in drukke en gespannen situaties. Ik leerde goede ademhalingstechnieken en het tot jezelf komen. Greetje straalde veel rust en vertrouwen uit wat erg fijn was.
L. 17 jaar

Ervaringen docenten
Dat het mogelijk is, dat een kind met (gedrag)problemen binnen een paar weken positief kan veranderen, heb ik dit schooljaar ervaren. En wel via praktijk ‘Het Zonnewiel”. In de afgelopen 18 jaar heb ik nog nooit meegemaakt dat de hulp die een leerling krijgt, zo snel, zo veel effect kan hebben! Echt ongelooflijk wat iemand in korte tijd kan bereiken bij kinderen.
Dorien – Leerkracht Primair onderwijs (Specialist Hoogbegaafdheid)

‘Mijn supervisor’
Greetje Welten heeft een groot zelfreflectief vermogen. Ze is bewust van de processen bij zichzelf en bij de ander. Dit maakt haar sensitief, zorgzaam, attent en heeft oog voor detail. Dit is voor kinderen en tieners essentieel, omdat ze zich dan gehoord en begrepen voelen en vanuit die veilige basis kunnen ze zich verder ontwikkelen. Daarnaast weet ze goed grenzen te bewaken en structuur te bieden waar nodig is voor het kind, dit stemt zij steeds passend bij het kind af.
Marissa Wits – pedagoog en hogeschooldocent pedagogiek

Wat een puur en heerlijk mens! Bevlogen in haar werk als kindercoach, werk ik nu een poos met haar samen. Een paar keer in mijn functie als leerkracht, waarbij zij zich bij kinderen uit mijn klas een betrokken en bekwaam coach toonde. Vaker als partner bij het ontwerpen van ons spel, waarbij zij een vurige, daadkrachtige en rechtschapen persoonlijkheid liet zien.
Matty van de Rijzen

Ervaringen ouders
Reactie per mail na één oudersessie. Aan de hand van wat moeder over haar dochter vertelde, hebben we gekeken wat dit over het leven van moeder zou kunnen zeggen. Met die inzichten is moeder daarna aan de slag gegaan, wat zorgde voor een positieve groei. Waarop ook de dochter in een positieve spiraal kwam. Kinderen spiegelen ook wanneer het goed gaat!
Mail: “Hoi Greetje, ik wil zomaar even kwijt dat ik sinds ons gesprek veel, echt veel ben gegroeid, positiever en bewuster in het leven sta. Nu was het mij eigenlijk bedoeld om mijn dochter te helpen, en dat werkt dus ook echt!! Ik was hier erg benieuwd naar want ik was redelijk sceptisch. Vorige week zei ze dus: “Mam, ik weet niet wat je doet, maar je doet het goed!!” Hahahaha…..dat was heerlijk om te horen, want ze geeft aan veel minder last te hebben van eenzame gevoelens, niet begrepen te worden enz. enz.  Dus bij deze alvast: Superbedankt Greetje! Voor de spiegel die je voorhield en de inzichten die je gaf. Ik kan er echt iets mee en ben blijkbaar een snelle leerling.”
Esther

Mijn zoontje Pelle is zes jaar. Hij heeft een ontwikkelingsachterstand en is altijd erg druk en gespannen. Daarom ben ik een paar maanden geleden op internet op zoek gegaan naar iemand die me zou kunnen helpen om Pelle wat rustiger te maken. Al snel kwam ik op de site van Het Zonnewiel. Omdat Pelle niet goed kan praten en in zijn gedrag veel jonger is dan zijn zes zomers, stelde Greetje tijdens het kennismakingsgesprek voor om de methode Fluisterkind toe te passen. Het idee achter die methode is dat kinderen in hun gedrag weerspiegelen wat er in de ouders omgaat, en Pelle hoefde er niet eens bij aanwezig te zijn. Ik kon me er niet veel bij voorstellen, maar ging vol goede moed naar de tweede afspraak. Toen had ik al snel door wat de bedoeling was: Greetje stelde mij vragen over Pelles gedrag, die zij vertaalde naar mijn eigen gedrag en de manier waarop ik in het leven stond en met bepaalde situaties omging. En ik ontdekte dat Pelle mij inderdaad iedere dag een spiegel voorhoudt.

Als Pelle het moeilijk heeft om een op het oog onduidelijke reden, kan ik dat nu plaatsen door naar mezelf te kijken en mijn eigen gedrag aan te passen. Stuitert Pelle door het huis? Dan ben ik misschien te gestrest en moet ik minder hooi op mijn vork nemen. Voelt Pelle zich niet lekker in zijn groep? Misschien ben ik dan omringd met mensen die ik liever op een afstand hou. Eigenlijk heel simpel. Maar je moet het net even weten.
Met haar meelevende, kundige manier van werken heeft Greetje me laten ervaren dat mijn kind onlosmakelijk met mij verbonden is, op een manier die ik zelf niet had kunnen bedenken en waar ik haar eeuwig dankbaar voor ben.
Annemarie de Vries

Wat ik geleerd heb tijdens de oudercoaching is dat ik moet gaan leren loslaten, niet vanuit mijn hoofd leven maar vanuit mijn hart voelen. Het belangrijkste dat ik van Greetje geleerd heb is het me steeds bewuster worden van mijn eigen patronen in denken, doen en voelen en daar waar dat nodig was veranderingen in aan te brengen. Het is heel fijn om af en toe iemand te hebben die je verder op weg kan helpen!
Karen 

Mijn dochter is zienderogen opgeknapt, ze is meer open en vrolijk, ze zit stukken beter in haar vel. Ook andere mensen, op school en familieleden zien het, ook al weten zij niet eens dat wij jou hulp hadden ingeschakeld.
Ik ben je dankbaar dat je haar hebt kunnen helpen bij iets wat mij lukte. Dat vind ik niet erg, soms ben je emotioneel te betrokken om nog echt te kunnen helpen. 
M., moeder van dochter van 17 jaar                   

Combinatie kind- en Oudercoaching

Door onze kinderarts zijn we naar jou doorverwezen wegens psychosomatische klachten wat zich uitte in veel hoofdpijn. Wat zijn we blij dat jij haar hebt kunnen helpen. En zeker ook voor de tips die je aan ons hebt gegeven. Dankjewel Greetje, we hebben echt een andere dochter terug!                         Ouders van een dochter van 9 jaar                   

Bij het zoeken naar hulp in de begeleiding van onze zoon met zijn angsten, en driftbuien kwam ik de site van Greetje tegen. Het zonnewiel stond mij wel aan en ik heb eens gebeld of ik een adviesgesprek kon krijgen. Want mijn zoon vond dat er geen probleem was waar hij hulp bij wilde. Maar ik vond het wel steeds moeilijker worden! Op de dag zelf wilde hij toch wel mee en zijn we samen gegaan. Daar verrasten we Greetje mee maar het was geen punt. Het gesprek werd vooral met Timo gevoerd en dat was goed. Greetje stelde zowel kind- als oudercoaching voor. Timo was er positief over en voelde zich op zijn gemak. Het was even slikken voor mij om als ouder gecoacht te worden en met een buitenstaander naar mezelf te kijken. Het leuke is dat het om een warme respectvolle manier gebeurd door Greetje. De praktische oefeningen maakten ook dat er echt wat gebeurt ipv er alleen maar óver te praten. Dus met enkele bijeenkomsten was er al grote verandering bij ons thuis. We weten nog steeds niet wat ons overkomt dat we nu zó knuffelig en liefdevol naar elkaar zijn. We genieten er van! De angsten zijn heel snel een stuk minder geworden en ook de agressieve buien. Het ís er nog wel, maar overheerst niet meer. Fijn om weer vnl. met – en van elkaar te kunnen genieten! Bedankt voor de liefdevolle aandacht Greetje!
Moeder van Timo

Als ouder heb je de verwachting dat het kind diegene is die ‘moet worden geholpen’. Ik heb wederom ervaren, dat ook ikzelf door mijn kinderen gestimuleerd wordt in mijn zelfbeeld, handelen (als opvoeder) en eigen ontwikkeling. Ik leer om te gaan met respect voor de eigenheid van mijn kinderen en om hen meer ruimte te geven voor de individuele ontwikkeling die bij hen past.

Greetje begeleid mijn kinderen Sam en Rob op een liefdevolle manier, waarbij respect voor de “eigen waarde” van het kind opmerkelijk is. Ze gaat uit van de eigen kracht van het kind, zodat die met haar hulp zelf kunnen aangeven wat goed is voor zichzelf.
Rob (4 jaar) uitte zich ogenschijnlijk niet voldoende volgens ons, als ouders. Na 1 sessie bleek, dat niet rob maar wij als ouders meer geduld mogen hebben, in de ontwikkeling van Rob. Later hebben we dat ook gemerkt aan zijn gedrag en uiting van zichzelf, een hele geruststelling. Sam (7 jaar) heeft moeite met verwachtingen van anderen, wat zich uit in angst. Bij de begeleiding wordt gewerkt aan zelfbeeld en –vertrouwen. Door o.a. de verhalen, thematekeningen die hij zelf maakt en die Sam met Greetje bespreekt, worden zijn ideeën over hoe hij kan handelen, op een speelse manier bijgesteld. Het effect is subtiel en nu op langere termijn merkbaar
Vader Sam en Rob

‘Pesten’
Kindercoaching is perfect wanneer je wel hulp en begeleiding kan gebruiken maar psychologische hulp niet nodig is. Kleine problemen kunnen op tijd worden aangepakt en worden geen grote problemen. Dat heb ik zelf mogen ervaren, in de begeleiding van mijn zoontje bij ’t Zonnewiel. Ik merkte dat hij door het pesten op school veranderde in een verlegen terug getrokken jongentje, doordat hij nu weer weet dat hij “okay is “ krijgt hij zijn zelfvertrouwen terug en dat beginnen ze nu op school ook te merken.
Vader, zoon van 11 jaar

‘Schoolkeuze’
Als ouder ben je emotioneel verbonden met je kind. Dat maakt het soms moeilijker om objectieve keuzes te maken. Ons zoontje had het helemaal niet naar zijn zin op school. Door Greetje`s objectieve inzichten durfden we van school te wisselen. Hij zit nu op een ander type school en heeft het nu heel erg naar zijn zin.
Mirjam en Ted, ouders van zoon 8 jaar

‘Gezinsbegeleiding’
Tijdens onze eerste ontmoeting vertelde Greetje ons wat ze direct al intuïtief aanvoelde over de situatie met onze zoon. Nu wij daar een jaar later op terugkijken klopt het precies. Wij zijn door de adviezen van Greetje als gezin meer naar elkaar toegegroeid. Dat heeft ook weer een positieve uitwerking op onze zoon.
Anneke, moeder van zoon 8 jaar

Gedicht: Boom
Een grote boom was ooit een zaadje en groeit dan tot een kleine spriet.
Dan krijgt hij ook twee blaadjes boven aan die grote spriet.
Daarna gaat hij verder groeien en vertakt zich nog een spriet.
En zo groeit hij alsmaar door.

Max – 10 jaar

 

Indien wenselijk kan ik u mogelijk in contact brengen met ouders die bij mij een coaching- traject gevolgd hebben.